Бор на сою : обробляти чи ні?
Значення бору при вирощуванні сої та усунення його дефіциту
Бор
відіграє важливу роль в підвищенні рентабельності рослинництва.
Водночас значний приріст посівів соняшника, ріпаку та інших борофільних
культур на території України разом з інтенсивним використанням на них
азотно-калійних добрив призводить до збіднення ґрунтів на цей
мікроелемент. Найбільше через дефіцит бору страждають кормові та цукрові
буряки, селера, той же соняшник і особливо соя. Успішність вирощування
саме цієї культури напряму залежить від достатньої концентрація бору в
ґрунті.
Борний дефіцит та його наслідки
На
сьогодні борний дефіцит спостерігається на більшості
сільськогосподарських площ в Україні. Ситуація ще більше погіршується
через застосування вапнякових добрив, які скорочують вміст легких для
засвоєння рослинами водорозчинних сполук бору. Такі сполуки дозволяють
мікроелементу потрапляти в організм рослин через коріння разом з
ґрунтовою вологою. Є й інші фактори, які впливають на його доступність
для культур. Зокрема, це погодно-кліматичні умови та показник
кислотності ґрунту.
Так, найкраще засвоєння бору рослинами
відбувається за наявності теплої та сонячної погоди. Водночас затяжна
туманність, зниження температури, тривала засуха чи різке підвищення
вологості погіршують якість живлення. Дефіцит бору серйозно відчувається
й на кислих ґрунтах, особливо з високим від'ємним показником pH.
Натомість лужні ґрунти з більшим значенням pH сприяють накопиченню цього
важливого мікроелементу в достатній кількості.
У процесі
засвоєння рослинами бору основне його накопичення переважно
спостерігається в листі, квітках (пилок, зав'язь, тичинки) та бутонах.
Інші ж частини, в тому числі коріння, отримують незначну кількість
мікроелементу. Такий нерівномірний розподіл призводить до того, що
рослини стають більш схильними до ураження небезпечними захворюваннями,
появи бактеріозу і в цілому розвиваються більш повільно.
Дефіцит
бору можна розпізнати навіть за візуальним станом рослин. Як правило, на
листі з'являються блідо-зелені плями, воно починає закручуватися,
відбувається викривлення точок зростання, квітки утворюються погано і
швидко опадають. У такому випадку культури потребують додаткового
підживлення, зокрема, через внесення борних добрив.
Роль бору під час вегетації сої
Соя
є однією з найбільш борофільних культур. А отже, вона потребує
безперебійного живлення ним протягом всього періоду вегетації. Практика
вирощування показує, що навіть один і той же сорт сої може по-різному
засвоювати бор з ґрунту. Все залежить від терміну вирощування культури.
Чим він довший, тим вміст цього мікроелементу фіксувався вищим. Це
дозоляє зробити висновок, що рослини сої засвоюють бор досить пасивно,
чого не скажеш про азот, фосфор чи молібден.
Виникнення серйозного
дефіциту бору на будь-якому з етапів може загрожувати серйозними
наслідками. Зокрема, розвиток молодих органів починає погіршуватися,
бульбашки на коренях утворюються повільніше. Лише чіткий контроль над
живленням культури може допомогти уникнути цього.
Надважливим є своєчасне внесення борних добрив, які забезпечують:
• стабільний вуглеводний обмін;
• збільшення загальної маси бульбашок до 30-40%;
• збільшення кількості квіток та якісне їх запліднення;
• покращення проростання квіткового пилку;
• зменшення ризику опадання зав'язей;
• транспортування ростових елементів та аскорбінової кислоти в організмі;
• посилення розвитку репродуктивних органів;
• зміцнення імунітету рослин;
покращення водного режиму, засухостійкості рослин;
• потрапляння кисню в рослинні тканини;
• підвищення урожайності.
Ще одна важлива функція бору полягає у його здатності компенсувати дисбаланс між іншими мікроелементами в організмі, наприклад азотом та калієм. Також він забезпечує оптимальні умови для симбіозу рослин з бульбочковими бактеріями. Таким чином можна стверджувати, що бор має надзвичайно важливе біохімічне значення при вирощуванні сої та інших борофільних культур, адже його специфічний вплив на швидкість і характер фізіо-біологічних процесів, розвиток і продуктивність рослин на сьогодні не можливо замінити нічим іншим.