Захист від перенефорозу пшениці
Як боротися з піренофорозом пшениці
Хвороби
грибкового походження з року в рік завдають непоправної шкоди при
вирощувані пшениці. За сприятливих погодних умов для поширення
різноманітних збудників особливо небезпечним є ураження рослин
піренофорозом. Ця хвороба розповсюджується досить агресивно, призводячи
спочатку до пожовтіння та всихання листя, а згодом негативно впливаючи
на кількість продуктивних стебел, величину та наповненість колосся.
Особливості розвитку піренофорозу
Найбільш
оптимальні погодно-кліматичні умови для розвитку піренефорозу
спостерігаються в зоні південного степу України. Відносно теплий клімат
дозволяє збудникам цієї хвороби перезимовувати на пожнивних рештках, а
вже з настанням весни, коли температура повітря підвищується до вище
+24°С, вони активно атакують рослини. Найчастіше від піренефорозу
страждають саме посіви пшениці, значно рідше – ячмінь та жито.
Діагностувати
піренефороз досить непросто, адже його симптоми схожі з іншою хворобою –
септоріозом. Спочатку на листі з обох сторін з'являються невеликі плями
переважно жовтого кольору. Згодом їхній діаметр починає стрімко
збільшуватися, при цьому колір плям змінюється на темно-коричневий. У
деяких випадках на листі зернових може утворюватися велика коричнева
некротична пляма. Її об’єм часто перевищує третину і навіть половину
самого листка. Відмінність між піренефорозом та септоріозом у тому, що
при першому захворюванні плями не утворюють пікнід – сферичних плодових
тіл деяких грибків, призначених для перенесення інфекції.
Успішному
протіканню зараженості сприяє підвищена вологість – до 90-98%. Уражене
хворобою листя починає швидко в’янути та відмирає. Пізніше хвороба
добирається до листкових пазух, що призводить до суттєвого зниження маси
зерен. Якщо вчасно не застосувати фунгіцидний захист, то втрати
майбутнього урожаю можуть скласти від 20% і вище. Все залежить від
ступеня інфікування рослин, їхньої стадії розвитку, сорту та тривалості
сприятливих для поширення хвороби умов.
Методи протистояння захворюванню
Аби
вберегти посіви пшениці від появи піренефорозу, рекомендується
вирощувати сорти які мають підвищену стійкість до цього захворювання.
Також дуже важливо ретельно знищувати рослинні залишки, які можуть
містити небезпечні патогени. Крім того, потрібно дотримуватися правил
щодо сівозміни, уникаючи практики вирощування пшениці два і більше
сезонів підряд.
Нарешті, важливого значення має протруювання посівного матеріалу та застосування фунгіцидів. Найбільш ефективними проти піренефорозу є препарати, виготовлені на основі карбендазиму, триадимефону, крезоксим-метилу, пропіконазолу, тебуконазолу та флутріафолу.